Skip to main content
Nyheter

Vann europeisk tävling – blev Europaparlamentariker för en dag

När Europaparlamentet arrangerade tävling, där vinsten var att få vara parlamentariker för en dag, ställde en ekonomiklass på Gymnasieakademin upp. Hur det gick? Seger och en oförglömlig resa till EU:s centrum Strasbourg. 

Under hösten gjorde elever på Ekonomiprogrammet i årskurs 2 på Gymnasieakademin upp mot gymnasieskolor i hela Sverige i den europeiska tävlingen Euroscola. Med stöttning av lärarna Katia Petkova Valkova, Ali Jafri och Haris Fazlagic jobbade eleverna på olika lektioner med teman kopplade till tävlingen. Slutligen skickade de in sitt bidrag, och när beskedet kom var glädjen stor: eleverna vann och en resa till Strasbourg väntade. 

Tillsammans med engelsk- och samhällskunskapslärarna Ali Jafri och Haris Fazlagic packade gruppen sitt pick och pack och åkte ner till östra Frankrike.

Dagen med stort D 

Tillsammans med skolor från hela Europa inledde Gymnasieakademin-eleverna dagen med en gemensam frukost. Därefter väntade debatter bland annat om jämställdhetsfrågor i Europaparlamentets klassiska plenisal samt workshops med elever från Europas alla hörn. 

– Våra elever var väl förberedda och representerade Sverige på bästa sätt, säger Ali Jafri. 

Vid sidan av elevernas tillfälliga jobb som Europaparlamentariker hann de under resan även utforska den vackra staden Strasbourg. 

– Eleverna upplevde det som en av de bästa resorna de har gjort. Dels för att de fick åka som klass och representera Sverige samt vara med och se hur det fungerar i Europaparlamentet. Det var en lärorik resa. Jag och Haris kunde inte vara nöjdare över våra duktiga elever som visade var skåpet ska stå framför en stor publik, säger Ali och fortsätter: 

– Detta är en resa som båda jag och Haris kommer ta med oss. Det var något vi aldrig tidigare hade upplevt. 

Vill du ha en gymnasieutbildning där du får uppleva saker på riktigt? Ansök till Gymnasieakademin här!