Skip to main content

För effektivt pluggande och höga studieresultat krävs ett slipat fokus. Men hur stärker du din koncentration? Vi listar 7 metoder för att avancera på gymnasiet. 

Det är inte helt enkelt att nå ett kraftfullt lärande. Har du till exempel upplevt den härliga känslan av att slippa stressa inför ett prov för att du vet att du kan materialet som rinnande vatten? Känslan när pluggandet flyter på och du betar av flera kapitel utan att bli trött? Känslan när polletten trillar ner och du till slut hittar lösningen på en avancerad uppgift? 

För att få ta del av den känslan krävs ett välfungerande fokus. Det är först när vi placerar oss i, och stannar kvar i koncentration, som vi kan studera på ett effektivt sätt. 

Även om det kan kännas svårt att koncentrera sig, finns det enkla knep som är till rejäl hjälp. Knep, som inte bara är lätta att använda, utan även stöds av den ledande forskningen inom kognition, pedagogik och inlärning.  

Vi delar dessa knep för att motivera dig på din resa mot stor kunskap och kompetens.  

1. Sätt tydliga mål

Tydliga mål är en brasa för motivationen. Det blir en extra morot för dig att göra dina uppgifter. Sätt därför upp konkreta, mätbara mål, och dela upp dem i mindre delmål. Målen behöver inte vara särskilt märkvärdiga – det viktiga är att du faktiskt formulerar dem. Varje måndag på Gymnasieakademin har vi mentorstid. Detta är ett perfekt tillfälle att tillsammans sätta upp veckans mål.

2. En sak i taget

Det är inte så konstigt att forskningen visar att multitasking minskar produktiviteten. När vi gör flera saker samtidigt splittras helt enkelt vårt fokus. Undvik det därför så gott det går, och ta i stället itu med en uppgift åt gången.

3. Ha rätt sömnrutin

Ännu en enkel sak att bli mer noggrann med. Vår hjärnas förmåga och vår kapacitet att lära oss är nämligen helt beroende av tillräcklig sömn. Men ändå har många problem att komma in i en bra sömnrutin. Ett konkret tips för att somna snabbare är att stänga av dina skärmar och släcka lamporna åtminstone en halvtimme innan läggdags. Du kommer tacka dig själv när du väl hittar ett välfungerande sovande, och ser humöret, energin och prestationen skjuta i höjden.

4. Byt studieplats

För att lura hjärnan att hålla sig alert kan du med jämna mellanrum byta studiemiljö. Växla till exempel mellan klassrum, bibliotek och caféer. Det kan förhindra att hjärnan vänjer sig vid en viss typ av situation och därmed sparar in på dess kapacitet. Håll därför studiemiljön fräsch och dra nytta av extra fokustid.

5. Meditation

En del kanske tycker att meditation och mindfulness är något flummigt, men forskningen visar faktiskt en tydlig koppling mellan dessa och förbättrad uppmärksamhet. Minskad stress och större närvaro är guld för vårt fokus, och att nå det guldet är inte alls komplicerat. Idag kryllar exempelvis internet av enkla mindfulness-och andningsövningar. Att köra fem till tio minuter innan och efter din pluggsession är därför en grym idé.

6. Träning

Regelbunden fysisk aktivitet förbättrar vår hjärnkapacitet och stärker vårt fokus. Det är alltså inte bara kroppen som mår bra av motion – även knoppen. Och du behöver inte bli världens starkaste eller snabbaste människa för att få de positiva effekterna, en enkel rutin gör tydlig skillnad.

7. Testa olika studietekniker

Vi alla har olika inlärningsstilar och knep som fungerar olika bra för oss. Våga därför experimentera med nya studiemetoder. Kanske hittar du någon som passar perfekt för dig. Kom ihåg: varje metod du testar tar dig ett steg närmare din optimala studierutin. och är därför en viktig investering i dig själv.

Slutligen skickar vi med en påminnelse: du behöver inte anamma alla dessa tekniker på en gång; det kan kännas överväldigande. Börja i stället lite smått med en, och ta sedan nästa steg. Sakta men säkert kommer du märka att du får större förståelse, lättare att komma ihåg och en mer strukturerad process för ditt plugg. Dessutom räcker Gymnasieakademins enade skolkultur en lång väg för ditt fokus; att gå med engagerade klasskamrater och ha möjlighet till extra studieverkstäder stärker din motivation.

Vill du också ha studiero och fokus på gymnasiet? Sök till Gymnasieakademin här.