Skip to main content
Inspiration

Studieguide del 2: Så lär du dig bättre – 9 tips från vetenskapen

I första delen fick du lära dig om de två viktiga byggstenarna som krävs för att lyckas riktigt bra i skolan: uthållighet och fokus. Nu ska vi ta upp hur du kan stärka dessa delar. Nedan listar vi välgrundade studietips som kan öka din motivation och underlätta lärandet.   

1. Repetera. Repetera. Repetera. Ofta och på olika sätt

Det latinska ordspråket ”Repetitio est mater studiorum” (repetition är kunskapens moder) vittnar om att denna förståelse funnits redan sedan romarnas tid. Däremot gäller det att repetera på olika sätt för att få bästa möjliga effekt. Genom att hämta kunskapen från olika ställen och format, som att läsa, titta och lyssna, lagras kunskapen på olika ställen i hjärnan vilket gör att den fastnar bättre. I praktiken kan det se ut så här: börja med att läsa om till exempel en historisk period, titta sedan på en Youtube-film eller Netflix-dokumentär om den och vänta sedan två till tre dagar innan du avslutar med att lyssna på podd om ämnet.

2. Fråga varför

Precis som små barn ofta använder frågan ”varför?” för att förstå världen, bör du också försöka besvara orsaken till det du lär dig. Att helt enkelt ställa sig frågan: ”varför fungerar det som det gör”, har visat ge positiva effekter på lärandet. En stor mängd forskning pekar nämligen på att dessa typer av frågor gör det enklare att ta till sig kunskap.  

3. Testprov och quiz

Var inte rädd att pröva och använda det du lär dig. Du lagrar kunskapen bättre och placerar den snabbare in i långtidsminnet. Det kan till och med vara roligt om du gör det tillsammans med kompisar. Sätt upp mål och tävla mot varandra på skoj! Det här är något som du kanske undviker eftersom de kan kännas otäckt att testa om du verkligen kan något, eller så känns det lite för mycket som ett riktigt prov och skapar obehag. MEN, det är ett väldigt effektivt sätt att plugga och kan minska stressen vid de riktiga proven. Det är ganska lätt att göra, tar inte så mycket tid och leder till att du kommer ihåg bättre.  

4. Säkra din hälsa

Bra sömn, kost och träning är A och O. Om du inte säkrar din kropps grundläggande behov av energi och vila klarar inte hjärnan av att lagra minnen och kunskap tillräckligt effektivt. Förutom vår övriga hälsa påverkar vad vi äter även vårt minne och vår koncentration. Exempelvis ger långsamma och fiberrika kolhydrater en längre och stadigare koncentration eftersom blodsockernivåerna hålls på en stabil nivå, medan för höga mängder av snabba kolhydrater och socker ger negativ effekt på koncentration och stressar kroppen. Studier har även visat att omega 3-fetter som finns i till exempel fet fisk förbättrar vår hjärnkapacitet. Fysisk aktivitet frigör endorfiner som minskar stress och får oss att må bra. Dessutom ökar träning blodcirkulationen vilket gör att hjärnan kan prestera på topp.   

5. Använd kreativa tankekartor 

Den klassiska tankekartan är berömd av en anledning. Att dela in långa textstycken i en ”karta” hjälper dig att organisera informationen och stärker inlärningen. Du kan också ta steget längre genom att rita, lägga till bilder och skapa illustrationer för att göra processen roligare och mer kreativ. 

6. Lär genom att göra

Att lära genom att göra, till exempel genom att jobba med ett projekt kring ett ämne och inte bara läsa om det, stärker kunskapsinhämtningen; studier har visat att det påverkar lärandet på en djupare nivå. Samtidigt betyder inte det att vanliga lektioner är onödiga. Styrkan ligger i kombinationen av olika lärandeformer och vi skiljer oss alla åt i hur vi tar till oss kunskap. Därför är det utmärkt att lära sig genom att göra och genom att läsa.  

 7. Lägg undan mobilen

Lägg undan din telefon när du är i skolan. Ständiga notiser och pling avbryter koncentrationen.  

8. Lär en kompis

När du ska förklara och hjälpa din kompis lägger du mer tid och fokus på informationen, vilket gör att du själv lär dig bättre under tiden som du agerar lärare åt någon annan.

9. Skapa minnespalats:  

Forskningen har visat att vem som helst kan få ett kolossalt minne med förmågan att behålla enorma mängder information under långa perioder genom en antik grekisk och romersk teknik som kallas ”minnespalats”. Tekniken används av världsmästare i minne, och många har nått enorma framgångar med hjälp av den. Den kräver lite arbete, men när du väl kommer i gång kan den verkligen bli ditt nästa hemliga vapen för provpluggande. Den går på ut att koppla de saker du vill lära dig till en plats som du visualiserar fram. Till exempel kan du föreställda dig ditt hus eller lägenhet, och där placera ut olika objekt, som representerar informationen du vill minnas. Det spelar ingen roll vilken plats det är, så länge du kan ”vandra runt” i den och placera minnesobjekt längs vägen. 

 I del 3 tar vi upp vad som bromsar din utveckling och hur du kan undvikande det…

Om du är redo att ge dig själv gåvan av gedigen kunskap är du varmt välkommen till oss. Lämna en intresseanmälan till Gymnasieakademin här!